Kütüphane Hakkında

Üniversitemiz Kütüphanesi,  4189 metre karelik bir alana sahiptir.  Çağın gereği olarak, elektronik bilgi kaynakları, fonksiyonellik ve engelli erişimi ile ilgili alanlara özellikle önem verilmiştir.

684.674 Adet Elektronik ve 39.627 Adet Basılı Kitap

7.002.515 Adet Uluslararası Tez

42.358 Başlık Tam Metin Elektronik Dergi

762.517 Adet Rapor 

9.921 Adet Eğitim Videosu

13.394.449 Adet Görsel

7.264 Adet Gazete

92 Adet  CD-ROM

4.526 Adet Standart

31.314 Adet Konferans Bildirisi

3.472 Adet Ses Kaydı

1 Adet Online Dil Eğitim Aracı

 

Koleksiyon Türleri ve Miktarı: Artvin Çoruh Üniversitesi Kütüphanesinin sunduğu  toplamda 8 milyondan fazla elektronik kaynağa erişim sağlayabilirsiniz:

Giriş /zemin katta; güvenlik, fotokopi, tablet kullanım alanı, danışma, katalog tarama, engelli birimi, çok amaçlı konferans salonu,  bodrum katta; teknik servis , serbest ve rahat çalışma alanı, asma katta; personel birimleri, 1. ve 2. katlarda; basılı kaynaklar, okuma salonları, grup çalışma odaları, bireysel çalışma alanları ve tez çalışma salonu, 3. Katta ise restoran ve okuma salonu yer almaktadır.

Zemin Kat kütüphane girişinde, 360 derece tüm yönlere ve engellilere hizmet verecek şekilde oval olarak tasarlanmış danışma masası bulunmaktadır. 

Kullanıcıların kimseye ihtiyaç duymadan istedikleri kitapları seçtikten sonra sadece kurum kimlik kartlarını okutarak kitaplarını kendi kendilerine ödünç alabilecekleri Self-Check cihazları bulunmaktadır. 

Elektronik Katalog tarama hizmeti, tez çalışma odası, güvenlik ve fotokopi birimi gibi standart hizmetlerin yanında, üniversite kütüphanelerinin çok azında görülen kapsamlı bir engelli kütüphanesi tüm engelli türlerine hizmet vermektedir.  Engelli kütüphanemiz sadece üniversitemiz bünyesindeki engellilere değil, valilik ile protokol yapılarak şehrimizdeki tüm engellilere hizmet verecektir.  Fonksiyonlarından birkaç örnek vermek gerekirse; görme engelliler için sesli kitap oluşturmak üzere akustik ses kayıt ve okuma kabini, bilgisayarların tüm fonksiyonlarını kullanmak için yazılım ve donanım, Braille çevirici program ve Braille yazıcısı, herhangi bir kitabın taranıp sesli hale getirilmesi için doküman okuyucu ve taşınabilir kitap okuma makinesi ve bunun gibi görme engellilerin tüm ihtiyaçlarına yönelik cihazlar bulunmaktadır. Fiziksel engellilerin, örneğin kolları olmayan bir kişinin, ellerini kullanmadan bilgisayarı kontrol edebileceği donanım bulunmaktadır.

Zemin kat lobby kısmında kütüphane hizmetlerinin tanıtıldığı büyük bir tanıtım ekranı bulunmaktadır. Aynı zamanda lobby ve bekleme yerinde oluşturulan tablet alanında tüm dünyadan akademik yayınlar ve gazeteler tam metin olarak takip edilebilmektedir. 4 milyonun üzerinde 200 dilden fazla akademik kitap ve 3000' in üzerinde 100 ülkeden gazete daha bayisine bile ulaşmadan ekranda tam metin olarak okunabilir durumdadır.

Çok amaçlı konferans salonu ise dönüştürülebilir bir salondur ve birçok amaç için kullanılabilmektedir. Bilgisayarlar istenildiği zaman masaların içine gömülüp çıkarılabilmekte, bu sayede salon; bilgisayar laboratuvarı, sunum yapma, film ve gösterim, öğrenci kulüplerinin aktiviteleri,  yazılım eğitimleri, veritabanı eğitimleri, dinleti gibi birçok amaç için çok kısa bir sürede kullanılabilir hale getirilebilmektedir.  Ayrıca salonda bulunan  şifrelenip kilitlenebilen kişisel dolaplar sayesinde, özel eşyaların güvenliği konusunda endişe etmeden çalışmalara istenildiği zaman ve istenildiği kadar ara verilebilmektedir.

Araştırma yönlendirme birimi ise ileri seviye akademik çalışmalar için hem yayın sağlama, hem de yayın sürecinde destek vermek amacı ile kurulmuştur.

Bodrum Katta bulunan Serbest Çalışma Alanında uzun süreli okumalarda yurt dışında gördüğümüz yatay olarak çalışma imkanı veren rahat alanlar oluşturulmuştur.

Okuma salonlarında, kullanıcıların kitabın belli bir kısmına ihtiyaç duymaları halinde, kitabı ödünç almak yerine kitabın ilgili kısımlarını tarayıp ister kendi usb belleklerine kaydedebilecekleri isterse mail veya bulut hesaplarına gönderebilecekleri profesyonel bir tarama cihazı bulunmaktadır. Böylece sahip olunan kaynaklar daha verimli ve hızlı bir şekilde istenilen kişiye ulaştırılabilmektedir.

Okuma salonları ve çalışma alanlarında kullanıcı masalarının içerisinde priz ünitesi bulunmaktadır. Böylece zamanımızın en büyük sorunu olan mobil cihazlarımıza enerji sağlama sorunu giderilmiş ve kablo kirliliğinin ortadan kalkması sağlanmıştır.

Katlardaki grup çalışma odalarındaki masalara entegre edilen büyük ekranlarda, öğrenciler sunum yapma imkanı bulabilmektedir. 

En üst kat olan 4. katta  ise restoran ve okuma salonu bulunmaktadır. 

Kütüphanemizde ayrıca sağlıkla ilgili acil bir durum oluşması durumda, ilk müdahale için ilk yardım odası bulunmaktadır.

Kütüphanemizin toplam oturma kapasitesi 618' dir.

Kütüphanemizde bulunan yayın koleksiyonu, Library of Congress Sınıflama Sitemine göre tasniflenmekte olup, kataloglama işlemleri Anglo Amerikan Kataloglama Kurallarına (AACR2) göre yapılmaktadır. Teknik hizmetler ve okuyucu hizmetleri, Yordam Kütüphane Otomasyon Sistemi üzerinden gerçekleştirilmektedir. Kütüphanemizde açık raf sistemi uygulanmaktadır.

Kütüphanemiz, TUBİTAK EKUAL (Elektronik Kaynaklar Ulusal Akademik Lisansı), TÜBESS (Türkiye Belge Sağlama Sistemi) ve ANKOS (Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu) üyesidir. Erasmus kapsamında; Çek Cumhuriyeti Charles Üniversitesi Kütüphanesi ile ikili anlaşması bulunmaktadır. 

 

 

 

 

Detaylı Bilgi ve Önerileriniz için:

Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı

Tel: 04662151021  Dahili Tel: 45 00 mail: [email protected][email protected]