Engelsiz Yaşam Kültür ve Sanat Merkezi Kütüphane Ziyareti ve Bilgilendirme Programı

16 Kasım 2018, Cuma 111

Artvin Çoruh Üniversitesi Merkez Kütüphanesi 14 Kasım 2018 Çarşamba günü Artvin Engelsiz Yaşam Kültür ve Sanat Merkezi tarafından ziyaret edilmiştir. Ziyaretleri esnasında görme engelli, bedensel engelli, zihinsel engelli ve işitsel engelli öğrenciler için Üniversitemiz Kütüphanesinde hazırlanmış olan imkanlar tanıtılmıştır.  Farklı engelli türünden öğrenciler eğitimcileri refakatında geldikleri için hem eğitimcileri için, hem de öğrencileri için uygulamalı olarak bilgi verme ve tanıtım faaliyetinde bulunulmuştur.

Kütüphanemizde engelliler için hazırlanmış olan imkanları detaylı olarak aşağıdaki bağlantıdan inceleyebilirsiniz.

Bina girişinden itibaren özellikle fiziksel ve görme engelliler için yapılmış olan geçiş noktaları ve yönlendirmeler hakkında sadece bilgi verilerek ve tariflerde bulunularak ve uygulamalı olarak nereye nasıl kendi başlarına gidebilecekleri, hangi imkanlardan faydalanabilecekleri hakkında bilgi verilmiştir. Sonrasında kendileri için özel olarak tasarlanan danışma birimi, ödünç alma cihazları, bilgisayar laboratuvarı ve katalog tarama kısmından tekerlekli sandalyelerinde iken nasıl herhangi bir yardıma ihtiyaç duymadan faydalanabilecekleri hakkında bilgi verilmiştir. Engelli birimine ulaşımda slide-door kapı sayesinde yine hem görme hem de fiziksel engellilerimiz için kolaylaştırılmış girişleri, tüm katlarda hareket kabiliyeti sağlayan duyumsanabilir zemin yönlendirmeleri ve nasıl bağımsız hareket edebilecekleri hakkında bilgilendirilmişlerdir.

Engelli biriminde ise görme engelliler için hazırlanan ve açılışından itibaren sesli olarak kullanıcı ile iletişim kuran ve komut alabilen bilgisayarlar, basılı bir kitabı sesli hale getiren donanım, Braille alfabesi ile gerçek zamanlı olarak sesli dönüştürüp parmakları ile okuyabilecekleri klavye, Braille kabartma harfler içe çıktı alıp, istedikleri materyali basılı hale getirme imkanları, sesli kitap dinleme imkanı sunan veritabanları tanıtılmıştır. Daha sonrasında bu cihazlar görme engelli kullanıcılarımızla test edilmiş ve sesli olarak bir haber sitesine girip nasıl haber dinleneceği hakkında demo gösterimi yapılmıştır. Bu esnada görme engelli kullanıcılarımız oldukça duygusal anlar yaşamış ve şu ana kadar hep bu şekilde kitap okuyabilmenin hayalini kurduklarını ve bu şekilde bir imkanın varlığından bilgilerinin olmadıkları hakkında geri dönüşlerde bulunmuşlardır. Öncesinde bu tür cihazların eksikliğinden ve Braille Alfabesi ve Jaws yazılımı bilgisi eksikliğinden eğitimlerinin yarım kaldığı konusunda geri dönüşleri olmuş ve Braille Alfabesi öğretimi konusunda yardım talebinde bulunmuşlardır. Ayrıca kurumumuzdan ve belediyeden isteklerini belirtmişlerdir. Kurumumuz adına kullanımları ile ilgili herhangi bir kısıtlama olmadığı özellikle kütüphanemiz engelli biriminin sadece üniversitemiz değil tüm şehir ihtiyaçları için tasarlandığı hakkında bilgi verilmiştir. Ülkemizde bu türde engelli hizmetleri açısından kapsamlı cihazlar ve tasarımın olduğu kütüphane sayısı yok denecek kadar az olduğu bilgisi verilmiştir.

Bunun yanında örneğin el veya kolları olmayan veya kullanamayan fiziksel engelli kullanımı için hazırlanmış olan donanım ile nasıl bilgisayar kullanılabileceği hakkında uygulamalı bilgi verilmiştir.

Sonrasında tüm kütüphane birimleri, okuma salonlarından, çalışma salonlarına, grup çalışma odalarına kadar tek tek engelliler eşliğinde gezilmiş, erişimleri ile ilgili herhangi bir kısıtlama olmadığı gösterilmiş, her engelli türüne uygun hazırlanmış asansör kullanımından, yönlendirmelere kadar kendileri için hazırlanmış imkanlar tanıtılmıştır.

Ziyaretimizde bulunan Engelsiz Yaşam Kültür ve Sanat Merkezi; Artvin Belediyesi tarafından 9 Mayıs 2016 yılında faaliyet göstermeye başlamıştır.  Merkezin öğretmenleri ve eğitmenleri Halk Eğitim Merkezi tarafından görevlendirilmiştir.

Engelsiz Yaşam Kültür ve Sanat Merkezi bünyesinde görme engelli, bedensel engelli, zihinsel engelli ve işitme engelli öğrencilerimize hizmet verilmektedir.

E-Posta: muhammetkizil@artvin.edu.tr

Tel: 04662151021  Dahili Tel: 4500